Ανακοίνωση - Καταγγελία 8/3/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στην έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας  (7-3-2017) ο κύριος Υπουργός δεν μας τίμησε με την παρουσία του λόγω «υποχρεώσεων» παρά τις επανειλημμένες μας έγκαιρες προσκλήσεις.  Αντ’ αυτού, προτίμησε να στείλει τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Ι.Δ. Παντή ως εκπρόσωπό του για το θέμα του Οργανισμού του Υπουργείου. Θέλουμε να πιστεύουμε κύριε Υπουργέ και είμαστε σίγουροι, ότι στην εντολή σας να παραστεί ο κύριος Παντής δεν περιλάβατε τις ανακρίβειες και αναλήθειες που ανερυθρίαστα ανέφερε ο εκπροσωπών την πολιτική ηγεσία.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταγγείλουμε τα όσα αναληθή απηύθυνε ο κύριος Γενικός προς τους εργαζόμενους. Κατάπληκτοι ακούσαμε τον κ. Παντή να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, ενώ από τη μεριά μας πάντοτε, ως οφείλουμε, περιβάλαμε το αξίωμά του με σεβασμό.

Κρίνουμε ότι τα όσα είπε ο κύριος Παντής εκθέτουν ανεπανόρθωτα εσάς ως Υπουργό, όπως και τον Αναπληρωτή Υπουργό, τους Υφυπουργούς και τους λοιπούς Γενικούς Γραμματείς.

Ενδεικτικά και μόνο σταχυολογούμε για την ενημέρωσή σας:

-       Ο κ. Παντής ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε το πόρισμα/προτάσεις του ΕΚΔΔΑ στις Γενικές μας Διευθύντριες, προκειμένου να λάβουν γνώση και να συντάξουν τις προτάσεις τους. Και οι έξι όμως Γενικές Διευθύντριες αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν παραλάβει αντίγραφο του πορίσματος.

-       Ο κ. Παντής ισχυρίστηκε ότι το ΕΚΔΔΑ θα επινοήσει νομοτεχνική λύση για το αμετάθετο των υπαλλήλων. Προφανώς δεν ενθυμείται ότι επίσημα και σε θεσμικό επίπεδο νομικός Σύμβουλος του Υπουργού είναι ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και όχι το ΕΚΔΔΑ. Εξ όσων γνωρίζουμε το ΕΚΔΔΑ δεν είναι αρμόδιο για τέτοια θέματα και γενικά δεν είναι ο φορέας νομοτεχνικής επεξεργασίας νομοσχεδίων.

-       Ο κ. Παντής δεν απάντησε στις συνεχείς ερωτήσεις των εργαζομένων γιατί στην επιτροπή του ΕΚΔΔΑ συμμετείχε μία απλή υπάλληλος της περιφερειακής υπηρεσίας της βορείου Ελλάδος, η οποία είναι συνδικαλίστρια των εκεί υπαλλήλων και όχι θεσμικά ένας Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ή εναλλακτικά το γιατί αποκλείστηκε συνδικαλιστής υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας. Ο κύριος Παντής επέλεξε την τακτική «απορία ψάλτου,βηξ» και σιώπησε.

-       Ο κύριος Παντής ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη, χωρίς τεκμηρίωση, ότι το τελικό Προεδρικό Διάταγμα θα διασφαλίζει το αμετάθετο των υπηρετούντων. Δεν απάντησε όμως, παρά τις ερωτήσεις των εργαζομένων, για το πώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αντιμετωπίσει το καινοφανές (ή μήπως κενοφανές;) δημιούργημά του με αναφορά για αμετάθετο σε έναν ενιαίο Οργανισμό, που διακαώς επιδιώκει ο κ. Παντής. Με περισσή άνεση όμως δεσμεύτηκε ότι το δικό του Π.Δ. θα είναι ανώτερο από νόμους και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλήθεια, έχει ενημερώσει την κα. Γεροβασίλη ότι το δικό του Π.Δ. θα θέσει σε αχρηστία την ενδοϋπουργική κινητικότητα του Ν. 4440/2016; Οι υποσχέσεις του για διασφάλιση αμετάθετου των εργαζομένων σε ενιαίο Οργανισμό είναι φενάκη. Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ μπορεί να του το βεβαιώσει.

-       Ο κύριος Παντής ισχυρίστηκε, χαμογελώντας, ότι με το νέο ενιαίο Οργανισμό θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους διοικητικούς υπαλλήλους να αναλάβουν θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης. Προσπερνώντας τη βεβαιότητά του για το ότι δεν θα έχουμε ευκαιρίες εξέλιξης στην Κεντρική Υπηρεσία, θα θέλαμε να μάθουμε για το εάν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΠΟΣΥΠ έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον ίδιο. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.

-       Ο κύριος Παντής δήλωσε ότι οι δομές θα αβγατίσουν κατά 25-30%. Περιέργως, δεν μας διευκρίνισε εάν σε αυτό το εύρος ποσοστών περιλαμβάνονται και οι δομές των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης. Επίσης, ο κ. Παντής ισχυρίστηκε, πάλι με χαμόγελο, ότι έχει πάρει έγκριση, κατόπιν συνεννόησής του, από το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση της προκαλούμενης δαπάνης. Υπηρετώντας στο Δημόσιο, γνωρίζουμε ότι η έγκριση δαπάνης, και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ένα τηλεφώνημα.

-       Αντίστοιχα, ο κ. Παντής δεσμεύτηκε ρητά ότι όχι μόνο θα καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στο Υπουργείο αλλά και ότι θα αυξήσει τις κενές οργανικές θέσεις του ενιαίου Οργανισμού. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτά είναι ήδη συμφωνημένα με το Υπουργείο Οικονομικών. Επαναλαμβάνουμε: Υπηρετώντας στο Δημόσιο, γνωρίζουμε ότι η έγκριση δαπάνης, και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ένα τηλεφώνημα.

-       Αντίθετα, ο κ. Παντής απέφυγε συστηματικά να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση ενιαίου Οργανισμού θα υπάρχει ένα ενιαίο υπηρεσιακό συμβούλιο. Η αντίφαση του κ. Παντή τορπιλίζει την ίδια του την αδιάκοπη προσπάθεια: δηλαδή θα υπάρχει ένας ενιαίος Οργανισμός με περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια; Η ασάφεια του κ. Παντή σε αυτό το θέμα διευκολύνει μόνο εκείνες τις κλίκες που επιδιώκουν να αλώσουν και να λεηλατήσουν την Κεντρική Υπηρεσία όπως οι Σταυροφόροι βαρόνοι την Κωνσταντινούπολη. “Η δημιουργική του μάλιστα ασάφεια” του επέτρεπε όποτε τον εξυπηρετούσε να ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο πρέπει να συμμορφωθεί με ό,τι κάνουν τα άλλα Υπουργεία και υποδεικνύει το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ όποτε του ήταν βολικό να θυμάται την ιδιομορφία του Υπουργείου λόγω αποστολής και μεγέθους.

-       Ο κ. Παντής ισχυρίστηκε ότι θα ετοιμάσει τον Οργανισμό και τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Κεντρική Υπηρεσία. Όταν δηλαδή τα χρονικά περιθώρια υποβολής σχεδίου του Οργανισμού στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα είναι ασφυκτικά. Με άλλα λόγια, θα μας παρουσιάσει τον Οργανισμό τελειωμένο, θα ισχυριστεί ότι διαβουλεύτηκε μαζί μας και θα προχωρήσει σε όσα έχει προαποφασίσει. Ο κ. Παντής συνεχίζει να εφαρμόζει τη μυστικοπάθεια στην πολιτική του. Ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί δεν δίνεται προς συζήτηση η έκθεση του ΕΚΔΔΑ, ώστε να λειτουργήσει ως αφετηρία γόνιμου διαλόγου και ουσιαστικής συνδιαμόρφωσης του Οργανισμού.

 

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον ίδιο on camera. Το τεκμήριο, η μαγνητοσκόπηση έχει ήδη αναρτηθεί σε ιστότοπους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Ο κύριος Παντής αντί να μας καθησυχάσει, μας εξόργισε, αφού κατέστησε σαφές πως δεν έχει τίποτε ουσιαστικά να συζητήσει μαζί μας, αλλά απλώς θα μας ανακοινώσει αποφάσεις και προσχηματικά θα λάβουμε γνώση των αποφάσεων λίγο πριν δημοσιευτούν. Ήδη μας ξεκαθάρισε ότι στην πράξη επιδιώκει ενοποίηση Κεντρικής Υπηρεσίας με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και θα λάβει τα μέτρα του για να μη μας πειράξουν ή για να περάσει με αλλαγές από το Σ.τ.Ε. Αλήθεια, προς τι τόση εμμονή, όταν και ο ίδιος δεν αρνείται τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν από ενιαίο Οργανισμό που απαιτούν περαιτέρω θεσμική θωράκιση; Τι κίνητρο έχει και επιμένει σε αυτό το σχέδιο που θα οδηγήσει σε ένα γραφειοκρατικό τερατούργημα αντί για δύο διακριτούς Οργανισμούς; Γνωρίζουμε ότι ο κ.Παντής είναι επιφορτισμένος με πολλές αρμοδιότητες. Εάν επιφορτιστεί με τις αρμοδιότητες που επιδιώκει ο ίδιος προσωπικά με τον ενιαίο Οργανισμό, τότε πολύ απλά δεν θα δύναται να ανταποκριθεί ο ίδιος σωματικά, ψυχικά και γνωσιακά, ακόμη και εάν μένει μόνιμα στο γραφείο του. Δεν θέλουμε να μετατραπεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε Θανάση Βέγγο και δεν θέλουμε να καταλήξει το Υπουργείο όπου υπηρετούμε διοικητική κωμωδία.

Ο κ. Παντής δήλωσε ότι ως το Πάσχα ο ενιαίος Οργανισμός του θα έχει δρομολογηθεί. Αντί να μας καθησυχάσει, μας οδηγεί στο μονόδρομο των δυναμικών κινητοποιήσεων.

Κύριε Υπουργέ, δεν μας γέμισε ο Γενικός Γραμματέας μόνο με οργή αλλά με απογοήτευση και πικρία, καθώς ακυρώνει εμάς και απαξιώνει το έργο μας, ενώ δεν δίστασε να παραπλανήσει τους υπαλλήλους και μάλιστα εκπροσωπώντας σας. Η προσβολή προς τους εργαζόμενους κορυφώθηκε, όταν επικαλέστηκε ως δέλεαρ την αύξηση των θέσεων ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου ορκιστήκαμε πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και δεν εξαγοραζόμαστε με τέτοια τεχνάσματα.

Κύριε Υπουργέ, παρόλη την συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα, είμαστε σίγουροι ότι οι προαναφεθείσες αναλήθειες και ανακρίβειες δεν σας βρίσκουν σύμφωνο, και ελπίζουμε σε έντιμο, ειλικρινή και απευθείας διάλογο μαζί σας, γιατί πιστεύουμε ότι κατανοείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πάντα με καλή πίστη και όχι με προειλημμένες αποφάσεις.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κώστας Κοτζαμπασάκης

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τόνια Μητσοτάκη

Για την Ανακοίνωση Πατήστε ΕΔΩ.