Τοποθετήσεις χωρίς κρίσεις

Προς:

Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Υπηρεσιακό Γραμματέα ΥΠΑΙΘΑ

Με αφορμή την τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή στη ΓΔ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και καταδικάζει τις κατ’ εξακολούθηση αδιαφανείς πρακτικές τόσο των τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης, χωρίς προκήρυξη των θέσεων και χωρίς κρίσεις, όσο και των μετακινήσεων Προϊσταμένων Δ/νσης χωρίς αίτησή τους ή χωρίς να ερωτηθούν.

Επομένως, προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν προκηρύχθηκε εγκαίρως η θέση της Γενικής Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (η οποία σημειωτέον, σύμφωνα με το π.δ. 77/2023, έχει μετονομαστεί σε Γενική Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης!!!)
  2. Γιατί έγινε τώρα η τοποθέτηση;
  3. Λήφθηκαν υπόψη τα διαλαμβανόμενα του άρθρου 18 του ν. 4492/2017;

Επιπλέον, τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις των Προϊσταμένων Γενικών Δ/νσεων του ΥΠΑΙΘΑ των οποίων η θητεία έχει λήξει;

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν εντός ενός πλαισίου νομιμότητας ή νομιμοφάνειας μεν, ωστόσο χωρίς καμιά ηθική νομιμοποίηση. Είναι οι ίδιοι νόμοι που αφενός επιτρέπουν τέτοιου είδους πρακτικές, αφετέρου, δημιουργούν υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων μέσω της αξιολόγησης-στοχοθεσίας, του μπόνους για λίγους και εκλεκτούς ημέτερους, τους οποίους έχουν επιλέξει «στελέχη» - προϊστάμενοι διαφόρων επιπέδων, χωρίς οι ίδιοι να έχουν επιλεγεί με κρίσεις γι’ αυτές τις θέσεις.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων γνωρίζουμε ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα, γεγονός που αξιοποιεί κατάλληλα η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ώστε να τοποθετούνται αυτοί που θέλουν εκεί που θέλουν, καταπατώντας συστηματικά ακόμα και τα στοιχειώδη της ισχύουσας διοικητικής νομοθεσίας. Έτσι, οι τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις Δ/νσεων, τμημάτων γίνονται, όχι μόνο χωρίς να έχουν προηγηθεί κρίσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις με αμφιλεγόμενα κριτήρια, προκαλώντας:

- αναστάτωση, εύλογα ερωτήματα, αμφισβητήσεις και αίσθημα αδικίας στους συναδέλφους και

- την δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων καταστρατηγώντας το «συνταγματικό δικαίωμα» όλων των υπαλλήλων, να έχουν ίση ευκαιρία στις διαδικασίες εξέλιξης και στη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης (αριθμ. 126/2018 Πράξη του κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου), αφού ο χρόνος αναπλήρωσης με ανάθεση μοριοδοτείται στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το γεγονός ότι ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ορκίζονται στην «αξιοκρατία» και τη «διαφάνεια» όταν φτάσει η στιγμή να τις εφαρμόσουν προτιμούν και επιλέγουν τις δοκιμασμένες πρακτικές των τοποθετήσεων με αυθαίρετα κριτήρια.

          Να μπει τέλος στην αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και την ημετεροκρατία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από  την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι θα κριθούν οι «άριστοι» από τη στιγμή που υπάρχει η δομημένη συνέντευξη και η μοριοδότηση σε θέσεις ευθύνης χωρίς κρίσεις.
  • Να σταματήσουν τις αυθαίρετες τοποθετήσεις για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης.
  • Να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και να μην υπολογίζεται ο χρόνος αναπλήρωσης με ανάθεση, στην μοριοδότηση της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να μην νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τέτοιου είδους πρακτικές και νόμους. Να παλέψουμε όλοι μαζί για την ανατροπή τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθηνά Τζούρτζου