Ενημέρωση για συνάντηση με Γραφείο Υπουργού (21-06-2024)

ΠΡΟΣ.:

Γραφείο Υπουργού, κ. Κ. Πιερρακάκη

Γραφείο Υπηρεσιακού Γραμματέα, κ. Ι. Βλάσση

Γραφείο Προϊσταμένου Γεν. Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Δ. Ντανά

Γραφείο  Προϊσταμένης  Γεν. Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού, κα. Ι. Χρήστου

Τη Δευτέρα, 17/6/2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Κ.Υ. Υπουργείου Παιδείας με το Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού, κ. Ν. Δημάκη και τον συνεργάτη του κ. Π. Μαρινάκο. Από την πλευρά μας μεταφέραμε την αγωνία, τον προβληματισμό και την απογοήτευση, εάν όχι το θυμό, των συναδέλφων μας για μια σειρά ζητημάτων. Ειδικότερα:

α) αναφερθήκαμε στη μισθολογική κατηγοριοποίηση και διαίρεση των εργαζομένων μέσω του περιβόητου «μπόνους». Ζητήθηκε η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και η παροχή του μπόνους σε όλους του εργαζόμενους λόγω των μεγάλων μισθολογικών απωλειών που έχουμε υποστεί και την επαναφορά της εφάπαξ αποζημίωσης πανελλαδικών εξετάσεων στο σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., η οποία χορηγείτο επί σειρά ετών ως αναγνώριση της συμβολής τους στην οργάνωση και υλοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την καταβολή υπερωριών στο ΙΚΥ. Καθώς και η παροχή μη μισθολογικών παροχών (π.χ. διατακτικές σίτισης),σύμφωνα με το από αριθ. πρωτ. 26/10-4-2024 υπομνήματός μας προς τον υπουργό.

β) θέσαμε το ζήτημα της αλλαγής του οργανισμού, εάν υπάρχει έτοιμο σχέδιο ή εάν είναι ακόμα σε διαβούλευση. Ζητήσαμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΔΣ του Συλλόγου, στην όποια διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού. Επίσης, εάν αληθεύει το ζήτημα της μεταστέγασης Δ/νσεων ΥΠΑΙΘΑ του υπουργείου και εάν ναι, ποιες υπηρεσίες θα φύγουν.

γ) θέσαμε το ζήτημα του τερματισμού των αδιαφανών διαδικασιών αναθέσεων και την άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά κριτήρια μέσω του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Κατάργηση της μοριοδότησης του χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου με ανάθεση, της αξιολόγησης και της συνέντευξης, στοιχείων που υποθάλπουν την υποκειμενικότητα και την «ημετεροκρατία».

δ) για το ζήτημα του παιδικού σταθμού ζητήσαμε να ενημερωθούμε εάν έχει υπογραφεί κάποια προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αμαρουσίου. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι σύμφωνα με το από 31-8-2023 Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΙΘΑ και την ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου  στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου:

- περιλαμβάνεται ο παιδικός σταθμός του ΥΠΑΙΘΑ, ο οποίος αποτελεί αυτοτελές τμήμα του υπουργείου!!!

- η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30/6/2024, γεγονός που δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΙΘΑ,

- προβλέπονται τροφεία, χωρίς να εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του ΥΠΑΙΘΑ, ούτε υπάρχει ρητή αναφορά για τα ποσοστά συμμετοχής των παιδιών των εργαζομένων του υπουργείου και των παιδιών των δημοτών του Αμαρουσίου.

ε) Ζητήσαμε εκ νέου να παρθεί νομοθετική πρωτοβουλία για παιδικές κατασκηνώσεις-ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα μέχρι να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΥΠΑΙΘΑ για τα παιδιά των εργαζομένων του υπουργείου.

Επίσης, ζητήσαμε το κόστος μεταφοράς και η διατροφή των παιδιών στο camp στο Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (ή αλλού) να καλύπτεται από το ΥΠΑΙΘΑ.

στ) Καταγγείλαμε την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΙΘΑ με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη τηνΥποστήριξη των εργασιών του ΥΠΑΙΘΑ για την έκδοση των Στρατηγικών α) Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και β) Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ιδιωτική εταιρεία!  πρακτική που αποτελεί έμπρακτη απαξίωση του έργου του και του προσωπικού του ΥΠΑΙΘΑ. Ζητήσαμε το έργο του Υπουργείου Παιδείας να εκτελείται από τα αρμόδια, εξ αντικειμένου, στελέχη του!

ζ) για το ζήτημα των καμερών θέσαμε το ερώτημα εάν λειτουργούν (εξωτερικές, εσωτερικές) που δεν λαμβάνει υπόψη την οδηγία 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία στο άρθρο 7, το οποίο τιτλοφορεί «Απαγόρευση Επιτήρησης στους Χώρους Εργασίας» και εάν υπάρχει πιστοποιημένος/διαπιστευμένος υπεύθυνος για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

η) μεταξύ άλλων ζητημάτων θέσαμε:

 -Την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του κτιρίου μέσω της συστηματικής και ορθής συντήρησής του (σύστημα ψύξης θέρμανσης, τουαλέτες, αποκατάσταση βλαβών, κουζινάκια, προμήθεια των σχετικών υλικών και αναλωσίμων, αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου, οριστική διευθέτηση της λειτουργικότητας της κεντρικής πύλης εισόδου κλπ.). Ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των επίπλων των γραφείων, π.χ. αντικατάσταση παλιών και δυσλειτουργικών καρεκλών. Να βαφτούν οι τοίχοι των γραφείων.

- το ζήτημα για το καθεστώς λειτουργίας των δύο (2) κυλικείων αλλά και για τις συμβατικές υποχρεώσεις αφού στεγάζονται στο χώρο του Υπουργείου. Να πιεστούν για αντισταθμιστικά οφέλη προς τους συναδέλφους, όπως η μείωση τιμών. Ειδικά από τη στιγμή που απ’ ό,τι φαίνεται δεν πληρώνουν για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο κ.λπ. Ζητήσαμε μείωση των τιμών και καλύτερη ποιότητα των προϊόντων του.

- Τα προβλήματα που υπάρχουν στα καταλύματα στον Άγιο Ανδρέα.

- Την παροχή ονομαστικής άδειας όπως ισχύει σε μια σειρά υπουργείων, όπως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κτλ..

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού έδειξε κατανόηση για το σύνολο των θεμάτων που τέθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:

1) Παραδέχτηκε ότι είναι λάθος η λογική του «μπόνους» και ότι πρέπει να καταργηθεί και ότι πρέπει να γίνει επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει την επόμενη χρονιά να μπουν και άλλες διευθύνσεις και ότι θα εξετάσει το ζήτημα των μη μισθολογικών παροχών. Για την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και στο ΙΚΥ υπάρχει θετική βούληση χωρίς όμως να υπάρχει και αντίστοιχη δέσμευση.

2) Για το ζήτημα του οργανισμού παραδέχθηκε ότι υπάρχει σε σκαρίφημα, ότι πήγε πίσω λόγω των ευρωεκλογών και ότι το μελετούν οι νομικοί του ΥΠΑΙΘΑ. Επίσης, ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Αποδέχθηκε το αίτημα του συλλόγου να υπάρχει εκπρόσωπος του Συλλόγου στη διαβούλευση του οργανισμού, ενώ για το ζήτημα της μεταστέγασης είπε ότι ψάχνουν κτίριο πλησίον του υπουργείου.

3)Για τις κρίσεις είπε ότι υπήρχε προγραμματισμός από το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

4) Για το ζήτημα του παιδικού σταθμού είπε ότι θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου, ότι δεν θα πληρώσουν τροφεία και ότι θα ζητήσει από την Προϊσταμένη Γενική Δ/νσης Προσωπικού να βγάλει σχετική ανακοίνωση – ενημέρωση των συναδέλφων μας.

5) Για το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τις παιδικές κατασκηνώσεις-ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα είπε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα προσπαθήσει να το περάσει σε κάποιο νομοσχέδιο. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι το ΥΠΑΙΘΑ θα καλύψει το κόστος μεταφοράς των παιδιών στο Δημόσιο Πρότυπο Γυμναστήριο Καισαριανής.

6) Για το ζήτημα των καμερών μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει διαπιστευμένος υπεύθυνος για την επεξεργασία του περιεχομένου των καμερών.

7) Για τα υπόλοιπα ζητήματα ήταν θετικός και μας απάντησε ότι θα τα διερευνήσει. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον Υπουργό.

Συμπερασματικά, από τη συνάντηση φάνηκε ότι υπάρχει θετική διάθεση για την ικανοποίηση ορισμένων  αιτημάτων του Συλλόγου. Ελπίζουμε οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων μας, διεκδικώντας άμεσα λύσεις, ενώ ταυτόχρονα θα παλεύουμε, μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, για να διεκδικήσουμε ευρύτερα αλλαγές και βελτίωση της ζωής μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθηνά Τζούρτζου