Καταγγελία για απόφαση ορισμού εισηγητών στο ΣΑΕΠ

Σε συνέχεια της από 27-1-2016 καταγγελίας του Συλλόγου μας που αφορούσε σε απόφαση ορισμού Επιτροπής ΣΑΕΠ από τον κ. Γενικό Γραμματέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, βρισκόμαστε και πάλι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε νέα απόφαση ορισμού εισηγητών για θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων αυτή τη φορά από τον κ. Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του ΥΠ.Π.Ε.Θ., από την οποία προκύπτει και πάλι το μείζον θέμα της διαχείρισης προσωπικού του Υπουργείου μας.

Πιο συγκεκριμένα,  με το αριθ. 99528ΚΠ/Κ4/16-6-2016 έγγραφό του, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς όρισε ως εισηγητές υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου αυτοί να διαχειρισθούν τη χρονίζουσα εκκρεμότητα  των συσσωρευμένων αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το αρμόδιο συμβούλιο (ΣΑΕΠ).

Η ως άνω απόφαση, η οποία περιλαμβάνει υπαλλήλους από διαφορετικές οργανικές μονάδες, τόσο από τη Γενική Γραμματεία Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, συντάχθηκε, κατόπιν εισήγησης του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, χωρίς να ερωτηθεί κανείς από τους προϊσταμένους των ορισθέντων εισηγητών για το αν, η παράλληλη απασχόληση και η επιφόρτισή τους με ένα τόσο δύσκολο και ταυτόχρονα απαιτητικό αντικείμενο θα σήμαινε τη δραματική καθυστέρηση έως και αδυναμία διεκπεραίωσης των υποθέσεων που τους έχουν ήδη χρεωθεί.
Ήδη έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων τόσο για τον τρόπο ορισμού των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη απόφαση όσο και για τη δυνατότητα υλοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση, πριν τον καθορισμό των υπαλλήλων ως εισηγητών ενώπιον του ΣΑΕΠ θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί πρωτίστως το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού ΥΠΠΕΘ καθώς και οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων στις οποίες ανήκουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια επίλυσης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος – χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις πολιτών προς το ΣΑΕΠ – με μια τέτοια ρύθμιση που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων τόσο σε επίπεδο Τμημάτων και Διευθύνσεων όσο και σε προσωπικό επίπεδο για κάθε υπάλληλο ξεχωριστά. Ο συγκεκριμένος τρόπος επίλυσης του προβλήματος, με νομοθετική ρύθμιση που παραβιάζει ουσιωδώς βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου και συνακόλουθη απόφαση, έχει ως συνέπεια την ακυρότητα της όλης διαδικασίας. Πέραν τούτου, ο πρωτοφανής για τα δεδομένα της διοίκησης τρόπος επιλογής προσωπικού από άλλη Γενική Γραμματεία και κατόπιν εισήγησης από προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας από αυτή στην οποία ανήκει ο κάθε υπάλληλος, προκαλεί ακυρότητα, διότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του διοικητικού δικαίου, όπως η αρχή της νομιμότητας, της ισότητας και της χρηστής διοίκησης. Θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί από συγκεκριμένες οργανικές μονάδες λόγω αρμοδιότητας, θα χρεώνονται από τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων σε εισηγητές - υπάλληλους άλλων Τμημάτων, άλλης Γενικής Γραμματείας, που είναι ήδη επιφορτισμένοι με διοικητικό έργο, χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο και χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος της επιβάρυνσής τους με την επισήμανση ότι η εργασία θα πραγματοποιείται «εντός ή και εκτός ωραρίου σύμφωνα με τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων» χωρίς ωστόσο, να ορίζονται ως μέλη συλλογικού οργάνου αλλά ως μεμονωμένοι εισηγητές.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, επιτρέπεται να ανατίθεται στους υπαλλήλους έργο άλλου κλάδου ή ειδικότητας, μόνο σε περίπτωση έκτακτης υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ανατίθεται έργο συναφές με το αντικείμενο και την ειδικότητα σε υπαλλήλους που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευσης. Η ανάθεση αυτή επιτρέπεται για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου.

Συνοψίζοντας, κ. Υπουργέ, ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την ανάκληση της ως άνω απόφασης προς άρση αδικιών και τήρηση βασικών αρχών του διοικητικού δικαίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κώστας Κοτζαμπασάκης

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τόνια Μητσοτάκη

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.