Επιστολή προς τον Υπουργό για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του ο παιδικός σταθμός του Υπουργείου.

Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός, που αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων του Υπουργείου και πρότυπο για την οργάνωση παρόμοιων υποστηρικτικών για τους εργαζόμενους γονείς δομών και σε άλλους εργασιακούς χώρους, απειλείται σήμερα ακόμη και με παύση της λειτουργίας του, αφού, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωσή του εν όψει του νέου σχολικού έτους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στην παρ. 1 του άρθρου 10 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του παιδικού σταθμού (υπ’ αρ. 62375/Η/1‐6‐2012 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Β΄ 1823) προβλέπεται η στελέχωση του παιδικού σταθμού από επτά (7) αποσπασμένους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών, καθώς και από εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες αποσπάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του.

Επιπλέον, ενώ έχουν παρέλθει τέσσερα και πλέον έτη από την ίδρυση του παιδικού σταθμού μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη καταρτιστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας, καθώς και προετοιμασίας για την ένταξη των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ρητά επιτάσσει η περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α΄86), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα σαφώς καθορισμένο επιστημονικό – παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού.

Τέλος, δεν έχει υλοποιηθεί η λειτουργία νηπιαγωγείου εντός του χώρου του Υπουργείου, η οποία έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από το σχολικό έτος 2009‐2010 σύμφωνα με την υπ’ αρ. 103739/Δ4/28‐8‐2009 απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄1820), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συνέχιση της φοίτησης των παιδιών που αποφοιτούν πλέον από τον παιδικό σταθμό, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τους εργαζόμενους γονείς στην καθημερινότητά τους.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή, σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012, ο έλεγχος και η εποπτεία του παιδικού σταθμού, περιλαμβανομένου του ελέγχου της επιστημονικής του λειτουργίας και της τήρησης των κείμενων διατάξεων, ασκούνται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειές σας:

α) για την επαρκή στελέχωση του παιδικού σταθμού με προσωπικό του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών και ΠΕ Ψυχολόγων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του συνόλου των τάξεων που προβλέπονται στο άρθρο 2 παρ. 2 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας,

β) για την έγκαιρη κατάρτιση από το Ι.Ε.Π. του ωρολόγιου και αναλυτικού προγράμματος που προβλέπεται στην περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος αυτού από την έναρξη του νέου σχολικού έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο και

γ) για την υλοποίηση της υπ’ αρ. 103739/Δ4/28‐8‐2009 υπουργικής απόφασης και τη λειτουργία Ολοήμερου Νηπιαγωγείου στο χώρο του Υπουργείου, επίσης από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, προκειμένου για τη συνέχεια της φοίτησης των παιδιών που αποφοιτούν από τον παιδικό σταθμό. Σε επικοινωνία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τη σύμβουλό σας κα Μπατσούτα Μαρία, διατυπώσαμε την άποψή μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συστέγαση του νηπιαγωγείου με τον παιδικό σταθμό.

Για το λόγο αυτό, μετά από ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ,βρέθηκε χώρος στέγασης του Νηπιαγωγείου, στα γραφεία που είναι ακριβώς απέναντι από τον παιδικό σταθμό, με εξασφαλισμένο τον προαύλιο χώρο των νηπίων στο εσωτερικό αίθριο του Υπουργείου μας.

Για να κατεβάσετε την επιστολή πατήστε εδώ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                                                   Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Κοτζαμπασάκης                                                                                                                                                               Τόνια Μητσοτάκη