Καλωσόρισμα στην νέα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου

Παραθέτουμε στη συνέχεια το χαιρετισμό του Συλλόγου μας, όπως αυτός, ως είθισται, θα εκφωνείτο από τον Πρόεδρο του ΔΣ, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου από την παλιά στη νέα πολιτική ηγεσία, τη Δευτέρα 7/11/2016.

Κύριοι υπουργοί,

 Εκ μέρους των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας, σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας και σας ευχόμαστε μια δημιουργική και παραγωγική θητεία.

Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς οι όποιες πολιτικές επιλογές της έχουν μαζικό αντίκτυπο στην κοινωνία και διαχέονται άμεσα στην κοινή γνώμη, γι’ αυτό εξάλλου και αποτελούν συχνά πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και αφορμή δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η αγαστή συνεργασία, επομένως, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τις διοικητικές του υπηρεσίες, που με αίσθημα ευθύνης, μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά θέματα, διασφαλίζει όχι μόνο σωστό προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα, αλλά και εργασιακή ειρήνη, προϋπόθεση απαραίτητη για  το «είναι» και το «φαίνεσθαι» του έργου του Υπουργείου μας.

Η συνεργασία μας με την απελθούσα πολιτική ηγεσία υπήρξε εποικοδομητική, κάθε φορά που βασίστηκε στην εμπιστοσύνη του υπουργού στην ευθυκρισία και τις εισηγήσεις της διοίκησης. Η καθημερινή πρακτική απέδειξε ότι έργο παράγεται όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ειδικούς, που δεν είναι άλλοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Αντίθετα,  κάθε φορά που επιχειρήθηκαν «καινοτομίες» σε διοικητικά θέματα από ανθρώπους μη γνωρίζοντες τα της διοίκησης της εκπαίδευσης («συμβούλους», πολιτικούς συνεργάτες και γενικά άτομα περιφερειακά και «περαστικά» από τον χώρο μας), παρατηρήθηκαν αρρυθμίες που  εμπόδισαν το διοικητικό έργο.  Μια τέτοια αρρυθμία θεωρούμε την απόφαση για επιλογή Διευθυντών όχι μόνο από διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, απόφαση που προσκρούει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα που εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του έργου της Κεντρικής Υπηρεσίας αποτελεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Ενιαίου Οργανισμού, που θα ενοποιεί διοικητικά την Κεντρική Υπηρεσία με τις περιφερειακές δομές του Υπουργείου. Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε για μας αυτονόητη αιτία κάθετης  αντιπαράθεσης.

Κύριοι υπουργοί,

Ο Σύλλογος εργαζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας πιστεύει βαθιά στην ανάγκη ανοιχτής, καθημερινής επικοινωνίας και συνεχούς διαβούλευσης με την πολιτική ηγεσία. Πιστεύει ότι μόνο με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες προκλήσεις του ευαίσθητου χώρου της Παιδείας.  Περιμένουμε, λοιπόν, πρόσκλησή σας για να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ!