Ψήφισμα έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 27-2-2018

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της Γενικής Συνέλευσης των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας  του ΥΠΠΕΘ

Η Γενική Συνέλευση των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΕΘ, σήμερα 27-2-2018, εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στον νέο Ενιαίο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, που θα αποτελεί εφεξής πρότυπο για τη διάλυση κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών.

Ο νέος Οργανισμός δεν δημιουργήθηκε για να αναβαθμίσει τη δομή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Εκφράζει τις ολοκληρωτικές και αυταρχικές αντιλήψεις των συντακτών του και εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Αποτυπώνει δε μια οπισθοδρομική και άκρως αναποτελεσματική οργανωτική δομή.

Η ισοπεδωτική πανελλαδική ενοποίηση που εισάγει ο νέος ενιαίος Οργανισμός αναμφίβολα θα μετατρέψει σε «μάζα» όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους, οδηγώντας πολύ σύντομα σε διοικητική απορρύθμιση. Ταυτόχρονα, καθώς υπονομεύεται η εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου μας, θα απαιτούνται διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στον τωρινό Οργανισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θολού τοπίου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, θα προκληθεί υποβάθμιση όλων των διοικητικών λειτουργιών, με αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα στον χώρο της Παιδείας.

Αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιληφθεί τον ιδιαίτερο και νευραλγικό ρόλο της Κεντρικής Υπηρεσίας, σε σχέση με αυτόν των περιφερειακών δομών. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της ηγεσίας να διατυπώσει μία σύγχρονη πρόταση για τη διοίκηση του Υπουργείου, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα του χώρου.

Σε ό,τι αφορά εμάς τους εργαζόμενους που εν αγνοία μας και χωρίς να μας έχει ζητηθεί καμία απολύτως συμμετοχή κατά τη διαμόρφωση και οριστικοποίηση του νέου Οργανισμού, η κατάργηση της αυτοτέλειας της Κ.Υ. έχει ως απώτερο σκοπό τον έλεγχο της υπαλληλικής μας πορείας, αλλά και τη χειραγώγηση των υπηρεσιακών μας ενεργειών. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για πλήρη έλεγχο της υπαλληλικής και προσωπικής μας ζωής, καθώς ανά πάσα στιγμή θα είναι δυνατή η αυθαίρετη μετακίνησή μας σε οποιοδήποτε υπηρεσία του Υπουργείου, ίσως και με πρόσχημα την ανάληψη θέσης ευθύνης, ανά την επικράτεια.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι υπάλληλοι της Κ.Υ. του ΥΠΠΕΘ αποφασίζουμε στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών ότι δεν θα αποδεχτούμε ΠΟΤΕ την κατάργηση του επιτελικού ρόλου της Κ.Υ., ΠΟΤΕ τον νέο ενιαίο Οργανισμό και θα αγωνιστούμε σύσσωμοι και με όλες μας τις δυνάμεις για να μην επικρατήσει η ισοπέδωση, ο αυταρχισμός, η ανασφάλεια και ο φόβος στον χώρο της Κ.Υ. του Υπουργείου μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Για το Ψήφισμα Πατήστε ΕΔΩ.