Πρόταση για τη διαχείριση των Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής (Ζούμπερι) από το Σύλλογο Υπαλλήλων Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας.

Μετά την τροποποίηση του Π.Δ.114/2014 (ΦΕΚ 181/τ. Β’) με το Ν. 4342/2015, η χρήση των Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής (Ζούμπερι) γίνεται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και η οργάνωση και η λειτουργία τους ανατίθεται σε Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται με Υπουργική Απόφαση.
Σας υποβάλλουμε ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου μας, με την οποία παρακαλούμε να εγκρίνετε την παραχώρηση των Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής (Ζούμπερι, Τμήματα Α και Β), στο Σύλλογο Υπαλλήλων Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας. Η όλη οργάνωση και εποπτεία θα γίνεται με ευθύνη του Συλλόγου μας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας. Μέρος των λειτουργικών δαπανών για το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας θα καλύπτονται από τους κατασκηνωτές. Την μέριμνα διοίκησης θα αναλάβει πενταμελής επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει χρόνος οργάνωσης και διαχείρισης, προκειμένου να επιτευχθεί μια εποικοδομητική και δημιουργική λειτουργία των καταλυμάτων με τη σωστή πλαισίωση, επάνδρωση και διαμόρφωσή τους.
Η ως άνω παραχώρηση κρίνεται αναγκαία από την ιδιάζουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και ιδιαίτερα των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας και αποτελεί κοινωνική προσφορά μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου, αφού σκοπός είναι η πνευματική, φυσική, κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη των υπαλλήλων και των οικογενειών τους.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σας παραθέτουμε τα εξής:
Α) Η συγκεκριμένη κατασκήνωση παραχωρήθηκε, διαχειρίζεται και λειτουργεί με ευθύνη του Συλλόγου μας από το 1977. Αφορά την οικοπεδική έκταση που βρίσκεται στο Δήμο Μαραθώνα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης και εκτείνεται μεταξύ των οδών Μυτιλήνης, Ευκαλύπτων και Λεωφόρου Ποσειδώνος. Κατά το παρελθόν ανήκε στην Κεντρική Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας (Κ.Ε.Μ.Κ.Φ.) -πρώην μαθητικές κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης- και το 1977 ανατέθηκε στον Σύλλογο Υπαλλήλων Κ.Υ. Υπουργείου Παιδείας.
Η κατασκήνωση λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία εννέα χρόνια, με ευθύνη του Συλλόγου και φιλοξενούνται περίπου 200 οικογένειες Υπαλλήλων κάθε χρόνο.
Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήθηκαν επισκευές και συντήρηση ηλεκτρολογικών-υδραυλικών και αποχετευτικών εγκαταστάσεων, εθελοντικά από συναδέλφους των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Επίσης έγινε και αποψίλωση του χώρου για λόγους πυροπροστασίας. Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η δυνατότητα αυτή έδωσε την ευκαιρία να κάνουν διακοπές οικογένειες διοικητικών συναδέλφων που διαφορετικά, για οικονομικούς λόγους, δεν θα πραγματοποιούσαν και ιδίως όσων έχουν μικρά παιδιά και προβλήματα υγείας.
Β) Ο χώρος είναι 80 στρέμματα (πευκόφυτος) και αποτελεί ενιαίο χώρο με άλλες κατασκηνώσεις (Δήμου Αθηναίων, Δήμου Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, Αστυνομίας, Αεροπορίας, Στρατού, Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Υγείας και Νομαρχία που χρησιμοποιούνται για φιλοξενία παιδιών και για Διοικητικούς Υπαλλήλους αλλά και ως Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας, Κ.Α.Υ. κ.λ.π.).
Γ) Στον χώρο των κατασκηνώσεων και για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατασκευάσθηκαν 214 οικίσκοι των δύο δωματίων, για παραμονή ενός ατόμου ανά δωμάτιο, με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ηλεκτρικός πίνακας, κλιματισμός, θερμοσίφωνας κ.λ.π.).
Η χρήση αυτών των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων εγκυμονεί κινδύνους και είναι απαγορευτικοί για παιδιά 7-11 χρόνων που θα μένουν μόνα τους ανά δωμάτιο. Γι αυτό μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν ως «Μαθητικές κατασκηνώσεις» διότι έρχονται επίσης, και σε αντίθεση με το σκοπό και στόχο της λειτουργίας των «Μαθητικών κατασκηνώσεων» (σχετική Υπουργική Απόφαση Φ.Ε.Κ. 368/83, τ.Β. και ειδικότερα το άρθρο 1). Στην σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η κατασκήνωση με τους οικίσκους είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι σκοποί που επιδιώκει ο σκοπός των παιδικών εξοχών που βασική προϋπόθεση είναι ομαδική διαβίωση.
Δ) Η παρουσία στο χώρο κατά την θερινή περίοδο των οικογενειών των Διοικητικών Υπαλλήλων όπως και μετά την λήξη αυτής, λειτουργεί αποτρεπτικά για όποια κακόβουλη ενέργεια (κλοπές, καταστροφές, καταπατήσεις, έγκαιρη επέμβαση σε παρουσιαζόμενες βλάβες κ.λ.π.). Όπως γνωρίζετε τα περισσότερα Ολυμπιακά Ακίνητα που δεν φυλάχθηκαν ή δε λειτούργησαν, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Η πρότασή μας καλύπτει τη λειτουργία τους όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ε) Το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει πρόβλημα όσον αφορά την στέγαση και φύλαξη των αρχείων των Υπηρεσιών του σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους εκτός της Κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου. Προτείνουμε να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, το κτίριο της διαχείρισης Υλικού (συνεργεία) και η μία μονάδα μαγειρείων και τραπεζαρίας των κατασκηνώσεων ώστε ταυτόχρονα με την μεταφορά των αρχείων, να έχουμε συνεχή παρουσία υπαλλήλων στον χώρο των κατασκηνώσεων. Έτσι επιτυγχάνουμε άμεσα και την ολοκληρωμένη φύλαξη όλου του χώρου σε συνδυασμό με τους φύλακες που προσλήφθηκαν και την έγκαιρη επέμβαση σε οτιδήποτε παρουσιάζεται.
Περαιτέρω καταθέτουμε και τις παρακάτω προτάσεις ως προς την αναβάθμιση των κατασκηνώσεων για τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε:
• Συντήρηση/επισκευή οικίσκων και στεγών (Υδραυλικά, κλιματιστικά, ψυγεία, ηλεκτρολογικά, υγρασία, κ.λ.π.).
• Απόκτηση πλυντηρίων, κρεβατιών, στρωμάτων, προτζέκτορα, τραπεζιών, καρεκλών.
• Δημιουργία παιδικής χαράς, γηπέδων 5x5 και καλαθοσφαίρισης.
• Μέριμνα για απεντόμωση, μυοκτονία και κοπή ακατάλληλων δέντρων.
• Παροχή Ιντερνέτ.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Για την Ανακοίνωση Πατήστε ΕΔΩ.