Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για παιδικές κατασκηνώσεις ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα 2024

Αρ. πρωτ. 15
Μαρούσι, 7-3-2024 
ΠΡΟΣ: 1. Γραφείο Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού 
2. Κόμματα Βουλής
ΚΟΙΝ.: Μέλη ΣΥΚΥΥΠ

 

Θέμα: Κάλυψη των εξόδων για παιδικές κατασκηνώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων – summer camps) για τα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠΑΙΘΑ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί το ζήτημα της κάλυψης των εξόδων για παιδικές κατασκηνώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων – summer camps) για τα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές οικογενειακές δυσκολίες και προβλήματα των εργαζομένων κατά τη θερινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων συμμετοχής των παιδιών των εργαζομένων ηλικίας από 6 (έξι) έως 16 (δεκαέξι) ετών σε παιδικές κατασκηνώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων (summer camps) για παιδιά ηλικίας από 4  (τεσσάρων)[1] ετών, από το ΥΠΑΙΘΑ. Το ανωτέρω ζήτημα έχει ρυθμιστεί μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης εδώ και χρόνια σε μια σειρά από υπουργεία, φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια υπουργεία και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπ. Μεταφορών, Υπ. Ναυτιλίας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ).

Η εν λόγω ρύθμιση καθίσταται αναγκαία γιατί θα διευκολύνει τους γονείς στην ανεμπόδιστη παροχή της εργασίας τους, εξασφαλίζοντας ένα minimum επίπεδο παροχής υπηρεσιών ποιότητας ζωής και  προστασίας της νεότητας και θα βοηθήσει στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ιδιαίτερα,  εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος συμμετοχής σε παιδικές κατασκηνώσεις μπορεί να ανέρχεται και πάνω από 600 ευρώ για διάστημα 2 εβδομάδων για ένα μόνο παιδί, σε μια περίοδο που βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη γενικευμένη ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και οι μισθοί μας έχουν υποστεί πραγματικές απώλειες άνω του 40%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός των λειτουργικών κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, το ΥΠΑΙΘΑ διαθέτει 50 αναξιοποίητες παιδικές κατασκηνώσεις, οπότε μέχρι να αξιοποιηθούν και να καταστούν κάποιες από αυτές λειτουργικές με ευθύνη του υπουργείου ζητάμε την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ενδεικτική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης:

α) Δαπάνες κατασκηνώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων, για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καταβάλλονται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Ειδικού Φορέα ...    και ΑΛΕ 2420989001 «Έξοδα για λοιπές υπηρεσίες» υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνώσεις του ΥΠΑΙΘΑ δεν είναι λειτουργικές.

β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται το ετήσιο ύψος της αποζημίωσης ανά δικαιούμενο τέκνο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου α.

Επιπρόσθετα, σας υπενθυμίζουμε ότι ως Υπουργός Επικρατείας είχατε υπογράψει απόφαση: Προϋποθέσεις – διαδικασία κάλυψης δαπανών συμμετοχής των τέκνων του προσωπικού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε παιδικές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προεγγραφές σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις, γι’ αυτό παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος. Επισυνάπτονται ενδεικτικά σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων υπουργείων:

Υπ. Πολιτισμού

Άρθρο 4 - Νόμος 4598/2019 - Κάλυψη εξόδων φιλοξενίας σε παιδικές κατασκηνώσεις

  1. 1. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να καλύπτει στους δικαιούχους έξοδα για τη φιλοξενία των τέκνων τους σε παιδικές κατασκηνώσεις κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.
  2. 2. «Δικαιούχοι» είναι γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια τέκνων, που είναι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευόμενων φορέων του, οι οποίοι δεν επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
  3. 3. Η ανωτέρω δαπάνη καλύπτεται από τις πιστώσεις που προέρχονται από το αποδιδόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ποσοστό που αναφέρεται στην υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 736/1977 (Α΄ 316). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, καθορίζονται η διάρκεια διαμονής και το ημερήσιο τροφείο, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την κάλυψη των εξόδων της παρ. 1.
  4. 4. Έως την έκδοση της ανωτέρω απόφασης οι δαπάνες που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των παιδιών σε κατασκηνώσεις καλύπτονται από το Ταμείο με την διαδικασία που ισχύει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Άρθρο 14 παρ. 12.α) ν. 4492/2017- Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12.α) Δαπάνες κατασκηνώσεων για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων καταβάλλονται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Φορέας 110) υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν λειτουργούν και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν φιλοξενία για λόγους που δεν οφείλονται στο ίδιο το Υπουργείο.

β) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το ετήσιο ύψος της αποζημίωσης ανά δικαιούμενο τέκνο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου α.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ                                              ΑΘΗΝΑ ΤΖΟΥΡΤΖΟΥ

 

 

[1] Τα παιδάκια που θα πάνε στο προνήπιο είναι πολύ μικρά για να πάνε σε κατασκήνωση, με συνέπεια οι γονείς να αναγκάζονται να τα πάνε σε ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα με ότι αυτό συνεπάγεται στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.