Μετά από αίτημα συναδέλφων, το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 (πριν την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ) συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Υπουργείου, εν όψει της ψήφισης του ν. περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε ενεργά.

Για το ΔΣ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης                          Αθηνά Τζούρτζου

Αρ. πρωτ. 15
Μαρούσι, 7-3-2024 
ΠΡΟΣ: 1. Γραφείο Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού 
2. Κόμματα Βουλής
ΚΟΙΝ.: Μέλη ΣΥΚΥΥΠ

 

Θέμα: Κάλυψη των εξόδων για παιδικές κατασκηνώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων – summer camps) για τα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠΑΙΘΑ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί το ζήτημα της κάλυψης των εξόδων για παιδικές κατασκηνώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων – summer camps) για τα παιδιά των εργαζομένων του ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές οικογενειακές δυσκολίες και προβλήματα των εργαζομένων κατά τη θερινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων συμμετοχής των παιδιών των εργαζομένων ηλικίας από 6 (έξι) έως 16 (δεκαέξι) ετών σε παιδικές κατασκηνώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων (summer camps) για παιδιά ηλικίας από 4  (τεσσάρων)[1] ετών, από το ΥΠΑΙΘΑ. Το ανωτέρω ζήτημα έχει ρυθμιστεί μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης εδώ και χρόνια σε μια σειρά από υπουργεία, φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια υπουργεία και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπ. Μεταφορών, Υπ. Ναυτιλίας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ).

Η εν λόγω ρύθμιση καθίσταται αναγκαία γιατί θα διευκολύνει τους γονείς στην ανεμπόδιστη παροχή της εργασίας τους, εξασφαλίζοντας ένα minimum επίπεδο παροχής υπηρεσιών ποιότητας ζωής και  προστασίας της νεότητας και θα βοηθήσει στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ιδιαίτερα,  εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος συμμετοχής σε παιδικές κατασκηνώσεις μπορεί να ανέρχεται και πάνω από 600 ευρώ για διάστημα 2 εβδομάδων για ένα μόνο παιδί, σε μια περίοδο που βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη γενικευμένη ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και οι μισθοί μας έχουν υποστεί πραγματικές απώλειες άνω του 40%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός των λειτουργικών κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, το ΥΠΑΙΘΑ διαθέτει 50 αναξιοποίητες παιδικές κατασκηνώσεις, οπότε μέχρι να αξιοποιηθούν και να καταστούν κάποιες από αυτές λειτουργικές με ευθύνη του υπουργείου ζητάμε την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ενδεικτική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης:

α) Δαπάνες κατασκηνώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων κατασκηνωτικών προγραμμάτων, για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καταβάλλονται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Ειδικού Φορέα ...    και ΑΛΕ 2420989001 «Έξοδα για λοιπές υπηρεσίες» υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνώσεις του ΥΠΑΙΘΑ δεν είναι λειτουργικές.

β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται το ετήσιο ύψος της αποζημίωσης ανά δικαιούμενο τέκνο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου α.

Επιπρόσθετα, σας υπενθυμίζουμε ότι ως Υπουργός Επικρατείας είχατε υπογράψει απόφαση: Προϋποθέσεις – διαδικασία κάλυψης δαπανών συμμετοχής των τέκνων του προσωπικού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε παιδικές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προεγγραφές σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις, γι’ αυτό παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος. Επισυνάπτονται ενδεικτικά σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων υπουργείων:

Υπ. Πολιτισμού

Άρθρο 4 - Νόμος 4598/2019 - Κάλυψη εξόδων φιλοξενίας σε παιδικές κατασκηνώσεις

  1. 1. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να καλύπτει στους δικαιούχους έξοδα για τη φιλοξενία των τέκνων τους σε παιδικές κατασκηνώσεις κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.
  2. 2. «Δικαιούχοι» είναι γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια τέκνων, που είναι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευόμενων φορέων του, οι οποίοι δεν επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
  3. 3. Η ανωτέρω δαπάνη καλύπτεται από τις πιστώσεις που προέρχονται από το αποδιδόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ποσοστό που αναφέρεται στην υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 736/1977 (Α΄ 316). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, καθορίζονται η διάρκεια διαμονής και το ημερήσιο τροφείο, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την κάλυψη των εξόδων της παρ. 1.
  4. 4. Έως την έκδοση της ανωτέρω απόφασης οι δαπάνες που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των παιδιών σε κατασκηνώσεις καλύπτονται από το Ταμείο με την διαδικασία που ισχύει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Άρθρο 14 παρ. 12.α) ν. 4492/2017- Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12.α) Δαπάνες κατασκηνώσεων για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων καταβάλλονται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (Φορέας 110) υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν λειτουργούν και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν φιλοξενία για λόγους που δεν οφείλονται στο ίδιο το Υπουργείο.

β) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το ετήσιο ύψος της αποζημίωσης ανά δικαιούμενο τέκνο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου α.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ                                              ΑΘΗΝΑ ΤΖΟΥΡΤΖΟΥ

 

 

[1] Τα παιδάκια που θα πάνε στο προνήπιο είναι πολύ μικρά για να πάνε σε κατασκήνωση, με συνέπεια οι γονείς να αναγκάζονται να τα πάνε σε ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα με ότι αυτό συνεπάγεται στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Αρ. πρωτ. 12
Μαρούσι, 7-3-2024
ΠΡΟΣ: ΟΑΣΑ
ΚΟΙΝ.: 1. Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού
2. Γεν. Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγρ. και Ηλεκ. Διακυβέρνησης
3. Γραφείο Υπουργού
4. Γραφείο Υπηρεσιακού Γραμματέα
5. Μέλη μας

 

Θέμα: Αίτημα για τροποποίηση δρομολογίου Ε14 ΟΑΣΑ 2024

Σας κάνουμε γνωστό ότι, στην αστική γραμμή Ε14 (Σύνταγμα – Υπουργείο Παιδείας, εξπρές) του ΟΑΣΑ που εξυπηρετεί τους υπαλλήλους της Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εδώ και αρκετό καιρό, προστέθηκαν νέες στάσεις, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του λεωφορείου στον τερματισμό (Κ.Υ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.).

Συγκεκριμένα το πρωινό δρομολόγιο με αναχώρηση στις 06:20 π.μ. από την αφετηρία (Σύνταγμα) και με τελικό προορισμό το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείται σε τριάντα πέντε (35) λεπτά τουλάχιστον (από 25 λεπτά που ήταν πριν την προσθήκη των στάσεων).

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση του ωραρίου 07:00 - 15:00 να τρέχουν κυριολεκτικά να προλάβουν το μεσημεριανό δρομολόγιο των 14:50 μ.μ. (αναχώρηση από την Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), λόγω οριακής συμπλήρωσης ή μη του ωραρίου τους.

Παρακαλούμε για την τροποποίηση του συγκεκριμένου δρομολογίου της γραμμής Ε14 της 14:50 μ.μ. από την Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κατά δέκα (10) λεπτά, δηλαδή στις 15:00 μ.μ.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ                           ΑΘΗΝΑ ΤΖΟΥΡΤΖΟΥ

 

Αρ. πρωτ. 13
Μαρούσι, 7-3-2024
Προς:Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Κοιν. : Μέλη μας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί τους διοικητικούς υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) του Υπουργείου Παιδείας με σκοπούς, μεταξύ άλλων, την προστασία και προαγωγή των οικονομικών, επαγγελματικών συμφερόντων τους, την εξασφάλιση καλύτερων όρων και συνθηκών εργασίας, την αναβάθμιση της Παιδείας προς όφελος του λαού, τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Προς επίτευξη των σκοπών αυτών θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΚΥΠ, προκειμένου να εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να παρουσιάσουμε τις δικές μας σχετικές προτάσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ                                        ΑΘΗΝΑ ΤΖΟΥΡΤΖΟΥ

8 Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισότητα

Πανδημοσιουπαλληλική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μετέχουμε στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο 8/3 στις 12:00 στα Προπύλαια

Στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Για Αποκλειστικά Δημόσια & Πραγματικά Δωρεάν Παιδεία για όλους

Η 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες τις αγωνίστριες της ζωής. Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισότητα και τη χειραφέτηση, όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες, οικονομικούς, κοινωνικούς, που “γεννούν” τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία.

Σήμερα η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες μας:

  • Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ουσιαστική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού.
  • Σύγχρονες αποκλειστικές δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία.

Φραγμός και εμπόδιο για να ζήσουμε όπως μας αξίζει μπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας. Είναι η πολιτική που θυσιάζει στο βωμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων τις ζωές μας, που λογαριάζει ως κόστος για το κράτος τις ανάγκες μας και μας υποχρεώνει να χρυσοπληρώνουμε για να τις καλύψουμε, που σπέρνει τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη σκορπώντας το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που είναι τα μεγάλα θύματα της σφαγής που διεξάγεται εδώ και 5 μήνες. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη και φιλία των λαών, με ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καμιά εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας να θυσιάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.  

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας

Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισότητας.

Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση και δράση, από κοινού με τους άντρες εργαζόμενους, να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΥΠΑΙΘΑ να μετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,  στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ                                  ΑΘΗΝΑ ΤΖΟΥΡΤΖΟΥ